Flexibele BV

Oprichten BV wordt eenvoudiger maar is dat zinvol voor ZZP’er?

Het oprichten van een BV voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP) wordt een eenvoudiger en een stuk voordeliger. Volgens minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is het binnenkort niet meer noodzakelijk dat een BV via een notaris dient te worden opgericht. Daarmee wordt het oprichten van een BV ook haalbaar voor ZZP’ers. Ondernemers die nu een BV willen oprichten zijn aan notariskosten al snel € 1000,- kwijt en hebben de verplichting om minimaal € 18.000,- te storten op de rekening van de BV. De “verklaring van geen bezwaar van Justitie” was per 1 juli 2011 al vervallen. Voor dat het zover is zal er nog wel een wetswijziging moeten plaatsvinden. Het voorstel om het storten van de verplichte € 18.000,- ligt inmiddels bij de Eerste Kamer. Het uitschakelen van de notaris kan volgens Verhagen medio volgend jaar naar de kamer. Verhagen: ‘Door het oprichten van een BV makkelijker en goedkoper te maken geef dit kabinet ondernemers de ruimte om te ondernemen.’ Een BV is lang niet altijd voordeliger Volgens de overheid heeft een BV voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een eenmanszaak. Zo kan een ondernemer met een BV zijn privévermogen beter afschermen van zijn bedrijf. De afschaffing van de verplichting van de notariële akte geldt niet voor een klein aantal ondernemers die een BV met afwijkende statuten wil oprichten. Maar er zijn ook een aantal nadelen. U komt bij uw eigen BV in loondienst. Hierdoor zult u net als bij iedereen in loondienst premies moeten afdragen en heeft u geen recht meer op fiscale voordelen zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek(ca € 7500,-) en de MKB winstvrijstelling (12,5%). Een BV heeft op deze manier alleen fiscale voordelen als u meer dan ca 150.000,- winst maakt.

Ook het punt van de aansprakelijkheid met privé vermogen is maar ten dele correct. Als een ondernemer met een BV een lening of een krediet wil van een bank dan zal de ondernemer vaak ook als privé persoon garant moeten staan. In geval van een faillissement zal de ondernemer dan door de bank aansprakelijk gesteld worden met zijn privé vermogen. Conclusie Stichting ZZP Nederland: Het lijkt mooi, een BV als ZZP er, maar bedenk enkele zaken voordat u van uw eenmanszaak een BV maakt. Daarnaast wekt het voorstel van Minister Verhagen het idee dat dit kabinet zich extra inzet voor de kleine zelfstandige (ZZP). Het voorstel van de afschaffing van het storten van 18.000,- is al door meerdere regeringen geroepen en nog steeds niet voor elkaar. We vragen ons af hoe lang dit nog zal gaan duren. Andere zaken die het kabinet al heel lang op de agenda heeft staan zoals afschaffing VAR en het mogelijk maken dat zelfstandigen in de zorg zonder koppelbaas mogen werken verzanden in mooie aanbevelingen waar nog steeds niets van terecht komt. Maar het lijkt op papier mooi dat Verhagen zich inzet voor de kleine zelfstandige. Nu nog resultaat…

Flexibele BV

Het wordt makkelijker om een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV) op te richten. De regels voor deze rechtsvorm worden vereenvoudigd en onnodige belemmeringen in bestaande regelgeving worden weggenomen. Dit levert het bedrijfsleven veel voordelen op. Dit staat in een wetsvoorstel dat minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Van der Hoeven naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

BV oprichten wordt eenvoudiger
ABCOUDE – De verplichting om bij het oprichten van een bv langs de notaris te gaan verdwijnt. “Als ondernemer ben je al snel meer dan duizend euro kwijt aan notariskosten”, zegt minister Verhagen. “Door het oprichten van een bv makkelijker en goedkoper te maken geef dit kabinet ondernemers de ruimte om te ondernemen.” Het Netwerk Notarissen waarschuwt dat het vertrouwen in de bv op het spel staat.
• Geen startkapitaal meer nodig

• Notariële akte bij oprichting BV wordt afgeschaft

• Verklaring geen bezwaar afgeschaft

• Hoogleraar vreest ‘wanorde in het rechtsverkeer’

Geen startkapitaal meer 

Naast de notariële akte is er op dit moment ook een startkapitaal van minimaal 18.000 euro vereist om een BV op te richten. De minister schaft ook deze verplichting af. Een wetsvoorstel daartoe is in behandeling bij de Eerste Kamer.

Privévermogen afschermen

Een BV heeft voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een eenmanszaak of een vof. Zo kan een ondernemer met een BV zijn privévermogen beter afschermen van zijn bedrijf.